Tarihte Nobel'i Reddedenler

Alfred Nobel


Dünyadaki bilim adamlarını, yazarları, kısaca insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek için verilen ve alanındaki kişilerin hayalini kurduğu Nobel Ödülü'nü istemeyenler olduğu gibi, yaşadıkları ülkelerdeki liderlerin baskısıyla alamayanlar da var.

İsveçli kimyager ve mühendis, dinamitin mucidi Alfred Nobel'in Stockholm'de 1896'da açıklanan vasiyetnamesiyle kurulan derneğin verdiği Nobel ödülleri 1901'den bu yana Edebiyat, Fizik, Kimya, Tıp ve Barış alanında dağıtılıyor.



Nobel'e Yüz Çevirenler;
Le Duc Tho
1973'te Vietnam barışına yaptığı katkıdan dolayı ödül aldığı açıklanan  Vietnam  Başbakanı  Le Duc Tho o dönemde Vietnam'ın içinde bulunduğu durum nedeniyle ödülü almadı.

Jean-Paul Sartre
Hayatı boyunca tüm resmi ödülleri almayı reddeden Fransız yazar Jean-Paul Sartre, 1964'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü de geri çevirmiştir.
Liderlerin Baskısından Dolayı Alamayanlar;

Almanya Adolf Hitler hükümeti, Richard Kuhn (Kimya, 1938), Adolf Butenandt (Kimya, 1939) ve Gerhard Domagk'ın (Fizyoloji veya Tıp, 1939) ödüllerini almasına izin vermedi. 1958'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Boris Pasternak, Sovyetler Birliği'nin baskısıyla ödülü reddetti.

Hapisteyken Ödül Alanlar;
Alman barış eylemcisi ve gazeteci-yazar Carl von Ossietzky 1935'te, Myanmar'ın demokrasi yanlısı muhalefet lideri Aung San Suu Çii 1991'de ve Çinli muhalif yazar Liu Şiaobo'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Myanmarlı muhalif lider kabul konuşmasını geçen yıl Norveç'in başkenti Oslo'da yaptı.

Bir önceki yazımız olan Dünya'nın En Zeki İnsanı başlıklı yazımızda Dünyanın En Zeki İnsanı hakkında bilgi edinebilirsiniz...

0 yorum to “Tarihte Nobel'i Reddedenler”

Yorum Gönder